Total

Over Total Athlete

Ik ben ervan overtuigd dat bijna iedereen in staat is een triatlon te volbrengen. Sterker nog, het zijn niet per se de meest fitte of meest getalenteerde sporters die een groot doel kunnen halen. 

Het zijn degenen die een stip op de horizon kunnen zetten, er helemaal voor willen gaan en met de juiste veerkracht daar kunnen komen waar ze willen zijn. 

Een superfitte snelle atleet zal sneller opgebrand raken, omdat het hem of haar niet snel genoeg gaat. De progressie gaat niet snel genoeg, of de duurloopjes gaan niet snel genoeg. Maar degene die letterlijk een lange adem heeft, pijn en tegenslag kan overwinnen, zal zichzelf uiteindelijk over de streep zien komen. 

Zes uur per week

In 2020 besloot ik een hele triatlon te gaan doen en had ik me ingeschreven voor de Grunnman. Deze hele triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42.2 hardlopen) wordt één keer peer vijf jaar georganiseerd. 

Ik heb lang getwijfeld of ik een hele triatlon zou doen. In de fase van mijn leven met vier kinderen onder de 9 en een drukke baan was het niet logisch om dit te doen. Ik kwam er bovendien achter dat ik gemiddeld zes uur per week beschikbaar had.

In de grafiek zie je het aantal uren trainen in aanloop naar de Total Athlete Challenge Hele Triatlon die ik deed in juni 2020. Het was tijdens corona, alle wedstrijden waren afgelast. Maar ik besloot zelf een triathlon te organiseren. Door consistent te blijven trainen al in het voorseizoen, is het mijn gelukt de hele triatlon te finishen in 10 uur 43.

Steeds beter worden

De grafiek laat een heel geleidelijke opbouw zien van mijn fitheid. Deze heb ik gekregen door elke week ietsje meer (omvang) of ietsje harder (tempo) te gaan trainen. Samen steeg hiermee mijn chronische training load, ook wel aangeduid als CTL. 

Dit is een grafiek op basis van cijfertjes, maar ik voelde me ook echt fitter en sterker worden. Fitheid is niet slechts in cijfertjes uit te drukken. Het is een ervaren fitheid van jou als atleet, waarbij de cijfertjes ondersteunend kunnen zijn.

De fitheid die nodig was om een hele triatlon in 10:43 te finishen kwam niet van de één op de andere dag. Hier zijn maanden van training aan voorafgegaan. En in mijn geval jaren van voorbereiding. Ik ben begonnen met een kwart triatlon in Stiens in 2012 en ging elk jaar beter en fitter worden.

Blogs over trainen en coaching

Lees hieronder nog meer over trainingen, coaching en mijn filisofie

Sport

Levels of hardlopen

Sinds kort ben ik erg fan van de souplessemethode. Hierbij leer je vanaf het begin al hardlopen, met korte intervals.

Sport

Learn to Swim Swim Drills

In deze blog een soort stappenplan die starten met de basishouding en ligging van de borstcrawl. Elke stap wordt het ietsje moeilijker, maar leer je steeds beter te zwemmen.